TARTAAR
TALKS.
Door Jeremi Boivin, Gilles Smet
4 tips om jouw online communicatie Gen Z proof te maken!
Als toekomstige ondernemer ben je waarschijnlijk bekend met de opkomende
Generatie Z. Deze groep mensen omvat iedereen die na 1995 is geboren en ze vormt de nieuwste uitdaging voor communicatiebureaus en marketeers.
Jouw promotie zo ver en breed mogelijk de wereld insturen werkt niet meer. Het tijdperk van de Gen Z’s vereist nieuwe strategieën, ze hebben andere trekjes. In dit artikel kom je te weten wat die exact inhouden.
Vaar met je zeilboot op de juiste kanalen
De nieuwe generatie durft de televisie al eens opzij te zetten voor een online alternatief. Kijken on demand is hipper dan ooit en voor velen is het ondertussen een gewoonte. Deze boot mogen we als agencies niet missen. Het verleden toonde ons dat stilstaan gevaarlijk is. Kijk maar naar bedrijven zoals Nokia en Kodak.
Volgens een onderzoek onder 500 jongeren kijken van de Nederlanders tussen de 14 en 21 jaar meer dan 60% dagelijks naar online video. Dat aandeel is hoger dan de 55% die dagelijks nog steeds traditioneel televisie kijkt. Dat bevestigt de Nederlandse website marketingtribune. Dit leert ons sceptisch te kijken naar wat vroeger wel werkte. Too long don’t read: online en video marketing is the way to go.
TikTok goes the clock
TikTok is niet langer het geluid van jouw horloge, het is nu een van de belangrijkste kanalen onder jongeren. Sommigen noemen het de nakomeling van Vine, maar dat zou inmiddels een belediging voor TikTok zijn. Het was een onwaarschijnlijk fenomeen, de opkomst van Gen Z’s eigen sociale media kanaal. Heeft het een doel? Misschien. Wij kunnen je alvast vertellen dat het immens verslavend is.
In 2018 is onze gemiddelde aandachtsspanne als online gebruiker naar 8 seconden gezakt. In vergelijking tot een meting in 2000, is dit 4 seconden lager. Yikes! Dat is lager dan die van een goudvis. Gelukkig is dit het kleurrijkste koraal dat je kan vinden.
Het kanaal staat vol met leuke weetjes, grappige video’s en natuurlijk af en toe een beetje promotie. Oorspronkelijk duurde elke vorm van entertainment op TikTok niet langer dan 15 seconden. Na enkele boze reacties op deze tijdslimiet, veranderde het bedrijf dit naar 60 seconden per video. Sterker nog, in het prille begin bevatte het helemaal geen reclame.
De kers op de taart is natuurlijk datgene wat we niet zien op TikTok: het algoritme.
Het sociale media kanaal gebruikt een complex algoritme om te bepalen welke video’s getoond worden bij geselecteerde gebruikers. Er zijn mogelijke speculaties over het doorbreken van een video of het floppen ervan. Zo wordt er beweerd dat het verder vertonen van een video een minimum van 1 like per 10 views vereist. Hoewel dit mogelijk is, kunnen we dit niet bevestigen. We kunnen wel bevestigen dat goede en relevante content beter presteert.
Enkele honorable mentions zijn Instagram, YouTube en Twitter. Op deze kanalen kan je als marketeer ook eindeloos veel jongeren vinden. Ze staan vaak ook zeer open voor interessante discussies en relevante content.

Hou je koppie bij copywriting
Stel ten eerste in vraag of jouw content samenvalt met wat de nieuwe generatie wil lezen. Ten tweede moet je letten op de tone of voice. Hoe spreek je een twintiger aan op straat? Dat doet je waarschijnlijk niet met woorden zoals “echter” en “doch”. Het spreekt dus vanzelf dat je deze woorden online ook niet gebruikt.
Ten laatste is het fijn om een identiteit te hebben als merk. En dat kan je verwerken in alles wat je de wereld in stuurt als bedrijf. Een voorbeeld hiervan is Coca-Cola, een drankje dat je meestal liefst koud drinkt. Maar toch zien we Coca-Cola als een hartverwarmend merk dat mensen samenbrengt in de winter. Promotie maken wordt op die manier makkelijker. Het is een rode draad die je kan volgen in elke handeling.
Beware of the cancellation
Misschien het meest relevante topic van het afgelopen jaar, social justice. En daar hangt een opkomende trend aan vast. De cancel culture, daar sol je niet mee. Het is mogelijk de grootste nachtmerrie van elke CEO.
Misschien klinkt het vanzelfsprekend wanneer men zegt dat een bedrijf elke vorm van seksisme en racisme moet vermijden. Dit is tegenwoordig net iets gevaarlijker dan vroeger. Als bedrijf loop je het risico om op de online schandpaal te belanden. Let dus goed op met content die mogelijk degraderend kan zijn naar anderen.
En ze leefden nog lang en gelukkig
Hopelijk kan je met deze tips aan de slag voor jouw digitale communicatie. Hulp nodig? Contacteer ons via team@tartaaragency.be.
QUESTIONS? SHOOT!
Hulp nodig met uw strategie? U wilt uw branding een boost geven of weet niet hoe u de juiste doelgroep moet targetten? Wij zoeken samen met u naar een oplossing.