TARTAAR
TALKS.
Door Fran Gillis, Femke Kraft
5 redenen waarom Canva not done is voor een hedendaags bedrijf
Het is hip, trendy en het wordt alsmaar meer gebruikt in de marketingwereld: het grafische ontwerpplatform Canva. Zoals alles heeft dit platform voor- en tegenstanders. Maar wat zijn nu exact de redenen waarom je het best niet gebruikt? Het is makkelijk, gratis beschikbaar en heeft duizenden templates volgens de laatste trends… klinkt goed hé? Ik moet je teleurstellen. Je overtuigt er mensen met grafisch inzicht niet mee.

Het kan een beetje als wrok aanvoelen om uit te spreken dat Canva not done is, maar met de volgende 5 punten vertellen we jou waarom:
1. Uitblinken? Niet met een Canva template
Zeg nu zelf, jij hebt heus ook al wel een template meerdere keren zien voorbij komen. Of dezelfde animatiefiguren zien opduiken in presentaties die je hebt bijgewoond. Herhaling kan je niet uitsluiten in een platform dat gratis beschikbaar is. Volg je een beetje de trends op, dan stuit je al helemaal snel op een kopieerwerkje. Niets is zo erg als de woorden: ‘Zeg, dat heb ik al eens ergens gezien’, moeten aanhoren. Om nog maar te zwijgen over originele huisstijlen van merken die worden omgetoverd tot een toegankelijke template, – let’s be honest, dat is gewoon lui, toch?
Als je dan toch kiest om met Canva te werken en je best doet om er kwalitatief werk uit te halen, stoot je op de limieten van het gratis account. Een leuk pictogram dat helemaal past bij wat je wilt vertellen? Betalend. Die ene foto die in het sjabloon staat om de template aantrekkelijk te maken? Betalend. Je zou ervan verschieten hoeveel opties er wegvallen met je gratis account. Ga je dan toch voor iets betalen? Werk samen met een ontwerper die het voor jou maakt of investeer in de juiste tools.
2. Canva templates invullen is geen skill, leer een échte skill door met Adobe te werken
De Adobe-programma’s (de programma’s die door grafisch ontwerpers gebruikt worden) hebben een hogere leercurve dan Canva. Het is een echt proces om met de programma’s te leren werken. Vergelijk het met schrijven, de eerste dag ging dit totaal niet en was je handschrift onleesbaar, na een tijdje werd duidelijk wat je wou vertellen. Dit is exact hetzelfde met vormgeven. Het verhaal dat een vormgever wilt vertellen wordt vertaald door de Adobe-programma’s met behulp van de skills die hiervoor nodig zijn. Heb je het helemaal onder de knie? Pak uit met je nieuwe skill! Het klinkt toch veel beter om te zeggen dat het ontwerp 100% het jouwe is in plaats van een template in te vullen.
Wanneer je aan de slag gaat als beginnend ontwerper of content creator kan je voor de charmes van Canva vallen. Maar helaas, de leercurve is hier klein. Je zet meteen limieten voor jezelf door in een tool te werken. Je zal nooit kunnen experimenteren zoals je in echte ontwerpprogramma’s kunt. Ja, het zal niet altijd van het begin lukken, maar dat is juist het fijne hier aan. Maak je onvervangbaar in een bedrijf of toon aan de concurrentie dat jouw ontwerpen net dat tikkeltje meer wow uitstralen. Met Adobe kunnen werken is een gewaardeerde skill, laat die programma’s dus zeker shinen op je cv.
3. Je merkidentiteit kan niet hapklaar in een tool zitten
Na een aantal minuten scrollen tussen Canva templates, vind je dan eindelijk de template die bij je past. Een beetje zoals swipen op Tinder, ga je af op het uiterlijk. Maar net zoals bij Tinder is elke keuze die je maakt misschien niet 100% ideaal. De identiteit van een merk vertalen naar een huisstijl is een doordachte keuze. Past de kleur wel bij de visie? Straalt dat lettertype de juiste vibe uit? Grafisch ontwerpers denken hier doordacht over na. Om dus echt the perfect match te vinden tussen jouw bedrijf en vormgeving, kies je voor een ontwerper.
Er is geen ontkennen aan dat je snel een resultaat kan hebben via de tool. Maar ook het Instagramprofiel van je bedrijf straalt best persoonlijkheid uit. Zijn we weer met die metafoor naar Tinder, maar… de profielen met de minst interessante inhoud houden je ook niet aan de praat hé? De grote uitdaging is om in één ogenblik te kunnen zien wat je profiel wil vertellen. Het grootste risico met templates is dat iemand met dezelfde identiteit gaat lopen en dat wil je écht voorkomen.
4. Ga voor maatwerk
Een paar kleuren aanpassen, een vormpje verslepen, misschien nog een foto toevoegen en BAM daar heb je je design. Het is best wel bold om te zeggen dat het ontwerp nu echt van jou is. Dat jij er werk in hebt gestoken, daar is geen twijfel aan, maar een ontwerp echt eigen maken is een heel ander verhaal.
Maatwerk? We hebben het hier niet over keukens ;-), maar wel over de kwaliteit van je ontwerp. Natuurlijk kan je ook met een wit blad beginnen in Canva, en natuurlijk kan je ook je huisstijl in dit programma creëren. Het echte maatwerk, is nog altijd iets waar je een vormgever voor nodig hebt. Op zoek gaan naar de perfecte vertaling van jouw visie, missie en waarden in een design is een opdracht voor iemand met een scherp oog. Van A tot Z, wit tot zwart, aan alles moet gedacht worden bij het creëren van een huisstijl. Zorg dat je huisstijl de X-factor van je bedrijf wordt.
5. Schoenmaker, blijf bij je leest
De grafische ontwerpers bij Tartaar horen het alsmaar vaker: ‘Kan je dat even snel maken?’, ‘Hallo ik zoek een grafisch ontwerper die mijn drafts in Canva mooier kan maken.’, ‘Een social post maken, dat is toch op 5 minuten gefikst?’. Ook voor drukwerk komt het alsmaar meer en meer voor. Er wordt gevraagd naar kwantiteit en niet kwaliteit, snelheid maar geen doordachtheid. Naast Canva zijn er nog meer sites die templates aanbieden voor grafische werken. Dat maakt het alsmaar moeilijker voor grafische ontwerpers, die immers duurder zijn dan de templates. Als je echt een ontwerp wil dat helemaal op maat gemaakt is voor jou, kies je de personen die ook daadwerkelijk iets van ontwerpen afweten.
Zo’n helemaal op maat gemaakt ontwerp door ontwerpers die er iets van af weten? Je hoeft het niet ver te zoeken, want bij TARTAAR Agency bieden we dit aan. Een bold design dat jouw visie vertaalt? Dat is op het lijf van onze Tartarians geschreven! Bekijk ons werk alvast hier. Meer informatie? Vul het contactformulier in en we geven je snel een antwoord.
QUESTIONS? SHOOT!
Hulp nodig met uw strategie? U wilt uw branding een boost geven of weet niet hoe u de juiste doelgroep moet targetten? Wij zoeken samen met u naar een oplossing.